Deelnemers Cosis komen in actie tegen voedselverspilling

Er is steeds meer aandacht voor de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks verloren gaan in Nederland. Door diverse initiatieven worden we ons er steeds meer van bewust: hoe minder voedsel we weggooien, hoe minder voedsel we hoeven te produceren. Dat bespaart landbouwgrond, water en energie en is goed voor onze planeet!

Daarom gaanWouter Meertens van Welzijn in Noordenveld en raadslid Anita van der Noord van Duo fractie PvdA/GroenLinks samen met de deelnemers van Cosis van restanten groenten en fruit van Albert Heijn een soep en smoothie maken. Op vrijdag 4 september in het Scheepstra Kabinet zullen een aantal beleidsmedewerkers die hard hebben gewerkt aan de ‘Integraal Preventief Gezondheidsnota’ om 12:00 uur smullen van een lunch gemaakt van producten die anders weggegooid zouden worden.

Hoeveel voedsel verspillen we in Nederland? 

In Nederland gooien we thuis gemiddeld 34,3 kg eetbaar voedsel ­– dus geen schillen of botten – per persoon per jaar weg. 4,8 kg voedsel zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het in de kliko verdwijnt. In totaal verspillen we thuis 9,5% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van €120 euro per persoon per jaar. Huishoudens hebben een aandeel van ca. 23 tot 32 % in de totale voedselverspilling van de hele keten (inclusief producenten, horeca en supermarkten). Dat betekent dus dat de totale hoeveelheid verspild voedsel in ons land ongeveer 4 keer zo groot is!