Weekendschool ‘Gelijke Kansen’ motiveert nieuwsgierige jongeren van 10-14 uitdagen om hun grenzen te verleggen, verder te kijken, meer te durven en te doen. Een beeld krijgen van wat de maatschappij te bieden heeft, welke mogelijkheden er voor hen zijn en een kijkje te nemen achter deuren die normaal gesproken voor hen gesloten blijven. Deze gemotiveerde, nieuwsgierige jongeren krijgen drie jaar les van enthousiaste mensen vanuit uiteenlopende professionele werkvelden. Hierdoor komen de jongeren in aanraking met de wereld van gezondheid, cultuur, natuur, wetenschap, techniek, maatschappij. Het doel is om ‘’Positieve Gezondheid’ dat beschreven is door Machteld Huber als een rode draad door de gehele programmering te laten lopen.

Positieve gezondheid gaat ervan uit dat gezondheid meer betekent dan alleen ontbreken van ziekte. Vanuit positieve gezondheid wordt gezondheid gedefinieerd als “het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”. Deze brede visie op gezondheid bestaat uit 6 hoofddimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, spirituele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren.

De jongeren zijn afkomstig uit sociaaleconomisch zwakkere milieu die door wat voor omstandigheden dan ook een steuntje in de rug verdienen. De weekendschool hoopt in het schooljaar 2017-2018 te starten en is voor haar voortbestaan afhankelijk van geld, locaties, diensten en advies van provincie, gemeente, bedrijven, instellingen en fondsen.