Vrijdag 19 januari schoven ruim 16 partners aan bij de Drentse  Voedseltafel. Dit initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft als doel de Drentse voedselinitiatieven en -activiteiten structureel met elkaar te verbinden.

“Met deze Voedseltafel willen we een platform creëren waarop samengewerkt kan worden, uitwisseling plaatsvindt, men elkaar kan helpen aan ideeën en contacten en een zo compleet mogelijk beeld geschetst wordt van wat er in plaatsvindt binnen de voedselbeweging in Drenthe”, aldus Judith Boekel Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Er zat een zeer gevarieerd gezelschap aan tafel maar allemaal met dezelfde missie: werk maken van onze gezamenlijke Voedselagenda voor Drenthe. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt namelijk kansen voor de milieukwaliteit, onze gezondheid, dierwelzijn en de Drentse economie. De Voedselagenda werd op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan o.a. de gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. Deze werd enthousiast ontvangen en is door de provincie Drenthe ook omarmt. Het is nu zaak deze gezamenlijke agenda handen en voeten te geven en samen te werken aan concrete acties. Het voedselnetwerk is namelijk volop in beweging en op verschillende terreinen en regio’s vinden tal van activiteiten plaats.

Volop in beweging
Zo zijn Interzorg en Distrivers aan het experimenteren met veldbonenmeel als duurzaam en gezond (eiwitrijk) product voor de Drentse zorginstellingen. Ook zoekt Distrivers naar lokale verbindingen met boeren om hun assortiment uit te breiden en zo lokaal en duurzaam mogelijk te maken. Slow Food Noord Nederland is bezig met de promotie van de Drentse Big Vief, om aandacht te krijgen voor de Drentse inheemse rassen. Terra Meppel geeft invulling aan haar nieuwe opleiding Food, Lifestyle & Innovation en zet een innovatiewerkplaats hiervoor op die werkt aan vraagstukken als ‘wat is de marktpotentie van oesterzwammen? In samenwerking met WesterZwam zijn nu ook zwammenkwekerijen opgezet in Giethoorn en bij Terra Meppel. Ook werken ze samen aan een bokjesevent, om verspilling en dierenleed tegen te gaan.

Gezonde snacks
Diverse partners willen samenwerken in productontwikkeling en receptuur: is er een gezonde snack te maken van oesterzwammen? Een veganistische, biologische en dus duurzame snack. Wat maak je allemaal van veldbonen? Ondernemers als WesterZwam, de Dennenhoeve en Countrysmile bieden producten om mee te experimenteren (zwammen en veldbonen). De keukens van het Hunebedcentrum zullen wellicht binnenkort deze gezonde snacks serveren, want ook het Hunebedcentrum wil gezonde duurzame voeding promoten: oervoeding van toen, nu en de toekomst. Hun expositie oervoeding start in april.

Jong geleerd, ..
Binnen de samenwerking is de doelgroep 0-18 jaar een belangrijke. Daarom werken diverse partners samen aan het programma Jong Leren Eten. De Voedselmakelaars van IVN en GGD, maar ook de Nieuwe Leefstijl in Frederiksoord, maken hier werk van. De Nieuwe Leefstijl is bezig met de ontwikkeling van een Leer- en ervaarcentrum voor voeding en duurzame voedselketen.

Toekomstplannen voor 2018..
Samen met de partners van de Voedseltafel gaan we werken aan diverse foodevents en activiteiten om te laten zien dat Drenthe bruist van duurzaam en gezond eten en drinken. Dit willen we doen tijdens de Dutch Agri Food Week, die in oktober plaatsvindt. De Natuur en Milieufederatie Drenthe zal – naast de organisatie van de Drentse Voedseltafel – ook samen met Kats Agrifood Consulting en Diane van StapinActie verder werken aan de planvorming om van de veldboon een Heldboon te maken. Dit doen we samen met de partners van het Consortium Eiwitanders, waar ook Interzorg en Distrivers aan deelnemen. Ook zetten we in 2018 samen met onze Noordelijke collega’s een werkplaats Voedselbossen op om voedselbosinitiatieven zo goed mogelijke ondersteuning te bieden.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over de Drentse Voedseltafel? Neem contact op met Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (0592-311150 of mail naar j.boekel@nmfdrenthe.nl).

Op de hoogte blijven?

Vrijdag 19 januari schoven ruim 16 partners aan bij de Drentse  Voedseltafel. Dit initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft als doel de Drentse voedselinitiatieven en -activiteiten structureel met elkaar te verbinden.

“Met deze Voedseltafel willen we een platform creëren waarop samengewerkt kan worden, uitwisseling plaatsvindt, men elkaar kan helpen aan ideeën en contacten en een zo compleet mogelijk beeld geschetst wordt van wat er in plaatsvindt binnen de voedselbeweging in Drenthe”, aldus Judith Boekel Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Er zat een zeer gevarieerd gezelschap aan tafel maar allemaal met dezelfde missie: werk maken van onze gezamenlijke Voedselagenda voor Drenthe. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt namelijk kansen voor de milieukwaliteit, onze gezondheid, dierwelzijn en de Drentse economie. De Voedselagenda werd op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan o.a. de gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. Deze werd enthousiast ontvangen en is door de provincie Drenthe ook omarmt. Het is nu zaak deze gezamenlijke agenda handen en voeten te geven en samen te werken aan concrete acties. Het voedselnetwerk is namelijk volop in beweging en op verschillende terreinen en regio’s vinden tal van activiteiten plaats.

Volop in beweging
Zo zijn Interzorg en Distrivers aan het experimenteren met veldbonenmeel als duurzaam en gezond (eiwitrijk) product voor de Drentse zorginstellingen. Ook zoekt Distrivers naar lokale verbindingen met boeren om hun assortiment uit te breiden en zo lokaal en duurzaam mogelijk te maken. Slow Food Noord Nederland is bezig met de promotie van de Drentse Big Vief, om aandacht te krijgen voor de Drentse inheemse rassen. Terra Meppel geeft invulling aan haar nieuwe opleiding Food, Lifestyle & Innovation en zet een innovatiewerkplaats hiervoor op die werkt aan vraagstukken als ‘wat is de marktpotentie van oesterzwammen? In samenwerking met WesterZwam zijn nu ook zwammenkwekerijen opgezet in Giethoorn en bij Terra Meppel. Ook werken ze samen aan een bokjesevent, om verspilling en dierenleed tegen te gaan.

Gezonde snacks
Diverse partners willen samenwerken in productontwikkeling en receptuur: is er een gezonde snack te maken van oesterzwammen? Een veganistische, biologische en dus duurzame snack. Wat maak je allemaal van veldbonen? Ondernemers als WesterZwam, de Dennenhoeve en Countrysmile bieden producten om mee te experimenteren (zwammen en veldbonen). De keukens van het Hunebedcentrum zullen wellicht binnenkort deze gezonde snacks serveren, want ook het Hunebedcentrum wil gezonde duurzame voeding promoten: oervoeding van toen, nu en de toekomst. Hun expositie oervoeding start in april.

Jong geleerd, ..
Binnen de samenwerking is de doelgroep 0-18 jaar een belangrijke. Daarom werken diverse partners samen aan het programma Jong Leren Eten. De Voedselmakelaars van IVN en GGD, maar ook de Nieuwe Leefstijl in Frederiksoord, maken hier werk van. De Nieuwe Leefstijl is bezig met de ontwikkeling van een Leer- en ervaarcentrum voor voeding en duurzame voedselketen.

Toekomstplannen voor 2018..
Samen met de partners van de Voedseltafel gaan we werken aan diverse foodevents en activiteiten om te laten zien dat Drenthe bruist van duurzaam en gezond eten en drinken. Dit willen we doen tijdens de Dutch Agri Food Week, die in oktober plaatsvindt. De Natuur en Milieufederatie Drenthe zal – naast de organisatie van de Drentse Voedseltafel – ook samen met Kats Agrifood Consulting en Diane van StapinActie verder werken aan de planvorming om van de veldboon een Heldboon te maken. Dit doen we samen met de partners van het Consortium Eiwitanders, waar ook Interzorg en Distrivers aan deelnemen. Ook zetten we in 2018 samen met onze Noordelijke collega’s een werkplaats Voedselbossen op om voedselbosinitiatieven zo goed mogelijke ondersteuning te bieden.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over de Drentse Voedseltafel? Neem contact op met Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (0592-311150 of mail naar j.boekel@nmfdrenthe.nl).