Dutch Food Week (5-16 oktober 2019) is hét nationale podium waar voedsel, voedselinnovatie en de voedselproductie centraal staan. Tijdens Dutch Food Week delen partijen uit de food sector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan de productie van ons voedsel. 

Een receptenwedstrijd voor kinderen uit groep 6 t/m 8 uit de gemeente Noordenveld

Een kookboek met je eigen recept erin. Hoe cool is dat! Alle kinderen uit groep 6 t/m 8 uit de gemeente Noordenveld worden uitgenodigd om mee te doen aan een gezonde recepten wedstrijd. De kinderen gaan hiervoor een eigen gezond en lekker recept schrijven. Alle recepten worden beoordeeld door een jury, die van elke school 1 of 2 recepten uitkiest.

In de Dutch Food Week (van 5 tot en met 16 oktober) worden de winnaars uitgenodigd om in zorginstellingen en restaurants samen met de kok en medewerkers hun eigen recept klaar te maken.
Alle winnende recepten worden gebundeld tot een echt kinderkookboek. De winnaars krijgen ook van Boekhandel Daan Nijman en Bruna te Roden een verrassend cadeau.

Uniek is dat we ook koks, restaurants en zorginstellingen betrekken bij dit evenement. Het winnende recept komt op de kaart te staan van het deelnemende restaurant. Restaurants ontvangen hiervoor een Oké-vignet van stichting Kind en Voeding.

Herberg van Es

Laat u verwennen, ontdek wat hier groeit en bloeit en hoe lekker en gezond voedsel uit de steek proeft.

Tijdens de Dutch Food Week van 5 tot en met 16 oktober serveert Herberg van Es uit Roderesch een Dutch Food Week menu met aardappels van de aardappelkrabber uit Een.

Bennie en Barbara van Herberg van Es zijn bewust bezig met het lekkere, gezonde en veilige voedsel uit de streek. Dit voedsel wordt geproduceerd met respect voor de dieren, natuur en milieu. Vol enthousiasme verbinden zij hun gasten aan wat de streek biedt.

Ruik, proef en beleef 12 oktober gemeente Noordenveld

Op zaterdag 12 oktober van 14:00 – 16:00 uur al fietsend door het prachtige landschap proeven en beleven! Hoe wordt kaas nu eigenlijk gemaakt en waar komt ons vlees vandaan? De start is o.a. bij de Blakervelderhoeve, waar een ‘Foodzoekers-traject’ is en de melktap op feestelijke wijze wordt geïntroduceerd. Ook kan daar kennisgemaakt worden met de Herenboeren Assen die samen een coöperatief gemengd bedrijf willen opzetten om duurzaam voedsel te produceren voor 200 gezinnen. Of ga bij Herberg van Es langs, die deze dag een heerlijke streeksnack heeft. Bij NovaStrada kun je bijvoorbeeld tijdens de fietstocht kennismaken met Diana Gjaltema, die zowel volwassen als kinderyoga geeft. De tuin, waar in de zomer regelmatig buiten lessen worden gegeven, is open voor bezoek. De kinderen kunnen er proeven, ervaren en knutselen. Zo brengen we in beeld hoe de voedselketen in elkaar steekt en laten we iedereen kennis maken met al het lekkers wat uit eigen regio komt.

Locaties / start- en stopplaatsen: 
Blakervelderhoeve, Schoolbrink 8, Langelo
De Keuterij, Zevenhuisterweg 13, Nieuw-Roden
Olie- en Korenmolen Woldzigt, Hoofdstraat 58, Roderwolde
o Campina Boerderij Wieland, Roden                                                           
o Melkveehouderij Hilhorst, Haulerwijksterweg 42, Een West
o Varkensboer Tom Geijsel, Schansweg 16, Een West
Peter Oosterhof, bioboer, Roderwolderweg 27, Foxwolde
Herberg van Es, Hoofdweg 1, Roderesch
NovaStrada, Roden. Aan de Vaart 12

Wereldmaaltijd op strobalen omringd door Lakenvelder koeien, paarden en geiten

Woensdag 16 oktober, Wereldvoedseldag, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor voedselzekerheid. De Blakervelderhoeve organiseert die dag samen met de Nieuwe Leefstijl een Wereldmaaltijd. Voor de maaltijd worden biologische streekproducten gebruikt. De maaltijd wordt genuttigd op strobalen in de stal omringd door Lakenvelders, paarden, geiten en konijnen die ondertussen hun eigen maaltijd zullen eten.

Tijdens de Dutch Food Week gaan we aan een aantal restaurants het Oké-vignet uitreiken.

Het allereerste Oké-vignet gaan we uitreiken aan Herberg van Es.
Een restaurant komt in aanmerking voor het Oké-vignet als op de kindermenukaart een gezonde, verse maaltijd staat met producten uit de streek. Bijvoorbeeld: tegenover  maaltijden waarin patat en kipnuggets verwerkt zijn, staat een maaltijd waarbij verse groenten de hoofdmoot zijn. Het is belangrijk dat ouders en kinderen een keuze kunnen maken tussen gezond of niet-gezond.