In het afgelopen jaar zijn we als de Nieuwe Leefstijl aangeschoven bij de activiteiten van de Regionomie. Het is even zoeken voor een organisatie die zowel met Food & Agri, Zorg, Toerisme en meer te maken heeft. Niet alleen deelden we kennis en ervaring, deden nieuwe inspiratie op, maar maakten kennis met andere bevlogen ondernemers die deels ook een rol kunnen spelen bij het door ons beoogde ‘Leer- en ervaarcentrum voeding en duurzame voedselketen’, of misschien meer aansprekend: ‘Themapark agrifood’. 

Ontdek het verhaal achter ons eten
Dan zijn we direct al bij wat we willen bereiken in het komende jaar: De Nieuwe Leefstijl koppelt voeding aan gezondheid en duurzaamheid en wil via een soort experience center kinderen, ouders, maar ook o.a. beleidsmedewerkers, artsen en producenten (en zelfs koks) smaak en reuk laten ervaren, de oorsprong van onze voeding, de mogelijkheden van seizoensgebonden producten uit eigen omgeving enz. Ons grote voorbeeld FICO Eataly World  is 15 november geopend in Bologna. Te grote voorbeeld! Wij willen eigenlijk zoiets op (Noord-)Nederlandse schaal met regionale producten van regionale producenten, eventueel bereid door regionale koks. De voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord zou hiervoor een passende plek zijn. De tuinbouwschool is 13 jaar geleden verlaten, maar zou als industrieel erfgoed gezien de geschiedenis zeer goed passen bij dit ‘van grond tot de mond’ concept.

Met ons initiatief willen we duidelijk maken dat de impact van voeding groot is op gezondheid, veiligheid, milieu, energie, arbeid. En inzicht creëren in wat er nodig is om het voedsel op onze borden te krijgen (‘van de boer tot je bord’), waarbij we ons niet willen beperken tot het bovengrondse, maar ook wat er onder de grond gebeurt en moet gebeuren. Hoewel we elke dag met voedsel te maken hebben, zijn we ons over het algemeen van deze zorg en impact niet bewust.

Behalve een fysieke plek wil de Nieuwe Leefstijl een netwerk van producenten (boeren, landbouwers, imkers, vissers, etc.) hebben die een rol bij die bewustwording kunnen en willen spelen. In de afgelopen periode hebben we er al een aanzienlijk aantal ontmoet die hierbij passen.

Concrete acties
Ondanks de onzekerheid die er nog is over onze toekomstige plek organiseren we net als afgelopen jaar met het diner in de kas en het evenement in het kader van Wereldvoedseldag ook komend jaar weer diverse evenementen. Bijvoorbeeld Wereldvoedseldag met een lifestreamverbinding met de landelijke viering in Den Bosch, en we laten natuurlijk het twee honderd jaar bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid niet zo maar voorbij gaan. We gaan na wat we kunnen bieden aan de groepen die per ‘hop on hop off bus’ langs kunnen komen. En we starten ook alvast met seminars onder anderen voor artsen, die in hun totale studie van zes jaar slechts vier uur voedingsleer hebben gehad.

Op de vernieuwde website van de #regionomie lees je hoe er dit jaar geïnvesteerd is: https://regionomie.nl