Ieder jaar staan we op Wereldvoedseldag stil bij de vraag hoe we ons voedsel op een eerlijke en duurzame manier kunnen verdelen. Een vraagstuk dat een belangrijk element is in het voedselonderwijs. Kennis staat immers ten grondslag aan een duurzamer voedselsysteem en de oplossing van het voedselvraagstuk.

Focus Noord-Nederland

Op zaterdag 14 oktober organiseren het Ministerie van Economische Zaken, de gemeente Ede, de Provincie Gelderland, Rabobank Vallei & Rijn en Wageningen Universiteit & Research ‘World Food Day’ het grootste Wereldvoedseldag-evenement van Europa. Dit evenement zal dit jaar plaatsvinden in Ede, gelegen midden in de Food Valley regio en bovendien de eerste gemeente van Nederland met een wethouder voedsel.
Ede is die dag het ‘epicentrum’ van Wereldvoedseldag. Maar de ambitie van St. de Nieuwe Leefstijl strekt verder. Het doel is om van Wereldvoedseldag het moment te maken waarop de Tuinen van Fredriksoord dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam voedsel en alle ontwikkelingen op dit gebied! Een interactieve middag voor de hele familie.

lees meer over de activiteiten
  • Kinderen maken gezamenlijk een DiscoSoep o.l.v. een kok. Streekboeren en supermarkten leveren de ingrediënten hiervoor;
  • Rondleiding Van Swietentuin, Tuin zonder drempels;
  • Appels persen bij de Fruithof;
  • Foodzoekers (Smaak –en zintuigenparcours);
  • IVN met klaverknikkers maken voor de bijen;
  • Melkveebedrijf Koonstra, ‘Koeien maken van hooi;
  • Film het regent gehaktballen;
  • ‘Streekmarkt’ met bedrijven die over hun producten vertellen, laten proeven en verkopen;
  • Workshops en inspirerende presentaties;Entertainment en DJ Workshop door PI Soundservice.

Foodzoekers een “Smaak- en Zintuigenparcours”,door de voorlichters van St. Kind en Voeding.De kinderen doorlopen een route waarbij alle zintuigen aan bod komen, “proeven, zien, horen en voelen”. Hierdoor krijgen ze inzicht in wat zintuigen doen en welke smaken er zijn.

Discosoep
Het doel van de discosoep is om kinderen op een positieve wijze bewust te maken van de mogelijkheden groentes.De groenten komen bij boeren en supermarkten vandaan. Het concept van DiscoSoep komt uit het jongerennetwerk van Slow Food, het Slow Food Youth Network.

Film het regent gehaktballen
Vertoning van de geestige animatiefilm Het regent gehaktballen, vol cheeseburgerbuien, spaghetti-tornado’s en gehaktbalstormen. Alle leeftijden en een bijzondere ‘gehaktbal’.

Workshops

  • Bouwe Ruiter (Landbouwe) doorlopend:
neemt je mee ‘Terug naar de korrel’ en laat je zien en proeven wat je allemaal van unieke oude graansoorten kunt maken, zoals een ‘granotto’, een risotto van graan.
  • Anneke Dijkstra (diëtistinperspectief):
14:45 – 15:35 uur en 16:00 -16:50 uur (r)evolutionaire voeding Leer de heerlijkste hapjes te bereiden uit het moderne paleodieet (wilde vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben én bewogen hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.
  • Imke Gerritsen (Culivents):
13:30 – 14:20 uur twee workshops:
Maak zelf zuurkool met appeltjes uit de boomgaard van Frederiksoord
Óf maak cider ervan.
  • Marijke Hartlief (Cranberryfarm de Hoeve):
13:30 – 14:20 uur
Marijke zal tijdens de workshop koken en ‘Toveren met cranberry’. Zo krijgt u inspiratie voor creatieve cranberry-recepten.

Presentaties

  • Gezond oud worden, Truus Konijn legt uit waarop we moeten letten als we dat willen … 13:30-14:20 uur En ook van 16:00 – 16:50 uur.
  • Hoe zorg je ervoor dat je kind zelf gaat kiezen voor een gezonde voeding, Barbara Pruim, 14:45 – 15:35 uur.

Voor de presentaties en workshops vragen we u om in te schrijven, de rest is vrij toegankelijk. Prijs voor presentaties en workshops: € 5,00 Prijs voor Wereldmenu: € 7,50 Aanmelden via info@denieuweleefstijl.nl of meld je hier aan

Kraampjes

  • Noorderland melk, Weide Weelde Distrivers
  • Hans Kollen, Zalmroken
  • Nurcan Aksel, Turkse lekkernijen
  • Marijke Hartlief, Cranberry Farm de Hoeve
  • Melkveebedrijf Koonstra, Weldaad kaas
  • Bijen & Zzooo, “More than honey”
  • Groene varkens/grasvarkens
  • Veldleeuwerik, Duurzame Akkerbouw
  • Weldaad bessen
  • IVN
  • De biologische boerenmarkt
  • En meer….

Programma:

  • 13:00 uur Voorgerecht
    Ontvangst met koffie en thee, theater act en maak je eigen voedselafdruk
  • 13:00 – 15:00 uur Tussengerecht
    Biologische markt op het voorplein
  • 13:15 – 16:50 uur Hoofdgerecht
    Kinderen met (groot)ouders maken Discosoep, ‘Foodzoekers’, film, koe van hooi, klaverknikkers
    Intussen voor bezoekers en ouders workshops, presentaties en rondleiding door de tuinen
  • 16:50 – 17:00 uur Nagerecht
    Kinderen delen de Discosoep uit
  • 17:00 -17:15 uur Naborrelen
    Feestelijke afsluiting
  • EXTRA 
18:00 – 19:30 uur
    Wereldmaaltijd door Culivents en studenten in de kas van de Fruittuin. (Inschrijven: € 7,50 per persoon)

De Tuinen van Frederiksoord vindt u achter het parkeerterrein bij de rotonde van Frederiksoord, Majoor van Swietenlaan 1A, waar ook de Biologische Boerenmarkt van Frederiksoord is.