Tijdens Dutch Agri Food Week (5-16 oktober 2018) staan in heel Nederland voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd. Het doel van de week is innovatie te versterken, kennis te delen en vooral ook om te genieten van gezonde voeding.
Zie flyer:

www.dutchagrifoodweek.nl

Activiteiten  in de Dutch AgriFood Week 

  1. Geef me de (schijf van) vijf!

Datum:          na de zomervakantie tot 16 okt
Tijdstip:         vanaf 10 uur (op 16 okt)
Plaats:            Roden
Adres:             Noorderkroon 100
Organisatie:   Sport- en cultuur coaches gemeente Noordenveld, de Nieuwe Leefstijl en Albert Heijn Roden.

Een receptenwedstrijd voor kinderen uit groep 5 t/m 8.

Een kookboek met je eigen recept erin. Hoe cool is dat! Alle kinderen uit groep 5 t/m 8 uit gemeente Noordenveld worden uitgenodigd om mee te doen aan een gezonde receptenwedstrijd. Kinderen gaan hiervoor een eigen gezond en lekker recept schrijven. Alle recepten worden beoordeeld door een jury, die van 2 kinderen kiezen die hun eigen recept gaan klaarmaken samen met een echte kok. Op dinsdagochtend 16 oktober worden deze kinderen uitgenodigd in verzorgingshuis Noorderkroon van Zorggroep Drenthe. Samen met de kok en medewerkers gaan de kinderen hier hun eigen recept klaarmaken. Om 12 uur gaan de kinderen en de bewoners alles lekker opeten.
Alle recepten worden gebundeld tot een echt kinderkookboek.

Voor het kinderkookboek gaan de kinderen interviews afnemen. Ze maken zelf een aantal foto’s en ook de illustratie doen ze. In de gezondheidsweek van 2019 worde het kinderkookboek aan alle kinderen in Noordenveld uitgereikt.

“De winnaars krijgen ook van Boekhandel Daan Nijman (Roden en UMCG) een kookboek voor kinderen cadeau.”
 

  1. Wereldmaaltijd op strobalen omringd door Lakenvelder koeien, paarden en geiten

Datum:           16 oktober 2018
Tijdstip:          vanaf 18 uur     Plaats:            Roden
Adres:             Norgerweg 17 (Blakervelderhoeve)
Organisatie:   Blakervelderhoeve i.s.m. de Nieuwe Leefstijl en Vluchtelingenwerk Roden

Dinsdag 16 oktober, Wereldvoedseldag, wordt wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor voedselzekerheid. De Blakervelderhoeve organiseert die dag samen met de Nieuwe Leefstijl en de Syrische kok Yamen Erksousi een Wereldmaaltijd. Voor de maaltijd worden zoveel mogelijk biologische producten gebruikt. De maaltijd wordt genuttigd op strobalen in de stal omringd door Lakenvelders, paarden, geiten en konijnen die ondertussen hun eigen maaltijd zullen eten..

 

  1. Fiets, proef en beleef!

Datum:           13 okt
Tijdstip:          hele dag
Plaats:            gemeente Noordenveld
Adres:             diverse startadressen
Organisatie:    sport- en cultuurcoaches gemeente Noordenveld, Blakervelderhoeve, de Nieuwe Leefstijl, Albert Heijn Roden

In de gemeente Noordenveld gaan we fietsend door het prachtige landschap proeven en beleven! Hoe wordt kaas nu eigenlijk gemaakt en waar komt ons vlees vandaan? We starten o.a. bij de Blakervelderhoeve – waar ook een biologische streekmarkt is – en zullen we ook een bezoek aan een supermarkt brengen! Zo brengen we in beeld hoe de voedselketen in elkaar steekt en laten we iedereen kennis maken met al het lekkers wat uit eigen regio komt.

 

  1. Oud-Hollands op Wereldvoedseldag

Datum:           15 okt
Plaats:            Roden
Adres:             Centuurbaan Zuid 21
Organisatie:   de Nieuwe Leefstijl i.s.m. Interzorg en Culivents    

Dutch Cuisine cateraar Culivents gaat samen met leerlingen van praktijkschool de Esborg Roden een Oud-Hollandse maaltijd van streekproducten bereiden voor alle inwoners van Interzorg.