Een primeur pilotproject voedingslessen voor gedetineerden en kinderen in Veenhuizen!

PI Esserheem is de eerste gevangenis in Nederland met een vadervleugel. Op deze afdeling is plek voor maximaal twaalf gedetineerde vaders.

De ingebruikname van de vadervleugel is onderdeel van de gezinsbenadering, een project dat is opgezet in Esserheem en de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden. Contact tussen vader en kind bevorderen: daar draait het om in het pilotproject, gecoördineerd door Hennievan Amerongen van Exodus

En het mooist is natuurlijk om samen iets te doen. Veenhuizen had daarbij de primeur. Een gezonde lunchbox, wat kan daar allemaal in? Stichting Kind en Voeding, met landelijke voorlichters, werkte hier graag aan mee.

Als eerste stond er voor de vaders een lezing “van Oerdis naar de Schijf van Vijf” op het programma. Een interactieve lezing waar Mizzi van der Zijpp en Anita van der Noord in gesprek gingen met de vaders over gezonde voeding. De dames waren heel verrast dat de vaders al veel hierover wisten. Een middag die door de vaders erg gewaardeerd werd en voor herhaling vatbaar.

De lezing werd enkele dagen later gevolgd door een workshop “gezonde lunchbox” voor vader & kind onder begeleiding van Annemieke Grimbergen en Anita van der Noord in de gevangenis in Veenhuizen.

“Mag ik nog een beetje van dat oranje?”

Een glunderend kind, zeker mag hij nog een stukje! Het “oranje” is een zelfgemaakte wortel-korianderspread, op een stukje brood. Wat ze van de  lunchgerechtjes het liefst mee naar school zouden nemen? In ieder geval de komkommer-kruidenkaaswrap, die wijzen ze allemaal aan. En natuurlijk een eigengemaakte pannenkoek.

Contact tussen vader en kind bevorderen: daar draait het om in deze workshop En het mooist is natuurlijk om samen iets te doen. Een gezonde lunchbox, wat kan daar allemaal in? Een pannenkoekenexperiment, een maaltijdsalade, hummus, en zelfs chocoladehumus: er werd hard gewerkt door de vaders samen met de kinderen.

Pannenkoeken met kerrie? 

Terwijl de kleinste een half banaantje prakt, snijdt een groter kind geconcentreerd een wortel in kleine stukjes. Haar vader blijkt een echte pannenkoekenbakker: gewoon (mmm), met de geprakte banaan door het beslag (mmm! – en geen suiker meer nodig!), en die hartige met banaan, kerrie en de wortel? Enthousiasme bij vaders en de leiding, en sommige kinderen kunnen het ook wel waarderen.  Later wordt de rasp uit de keuken gehaald, zodat de wortels geraspt kunnen worden door het volgende groepje. De vaders en kinderen zijn zo fanatiek dat ze bijna allemaal een eigen salade maken, aan de ‘gewone’ boterhammen gezond komen ze niet meer toe. Een enkeling durft het munt-komkommer-sinaasappelwater te proberen. Deze middag is omgevlogen. De vaders genieten, en zijn zorgzaam.

De penitentiaire inrichting heeft voor dit vader-kind project een speciale lichte ruimte ingericht, met een lekkere bank en houten tafels, zodat de kinderen er zoveel als mogelijk op hun gemak zijn. En deze vaders? Ze nemen de recepten graag mee, en zouden graag meer gezonde keuze hebben, ook met groenten bij de lunch.

In september 2018 gaat St. de Nieuwe Leefstijl dit mooie project een vervolg geven!