De SDG Action Day vindt jaarlijks plaats op of rond 25 september en is internationaal hét evenement over de Sustainable Development Goals. In 2022 werden in Nederland de SDG Action Day activiteiten verspreid over enkele dagen van vrijdag 23 t/m dinsdag 27 september 2022. 

SDG Action Day 2022

Het thema dat jaar was ‘Turn it Around’. Want het is tijd voor een ommekeer en als we allemaal samenwerken, met de Sustainable Development Goals als kompas kunnen we zorgen voor een betere toekomst voor onze mensen en planeet. #TurnItAround voor een gezonde, eerlijke en groene weg naar een betere wereld zonder iemand achter te laten.

Op 27 september vond in het KIT in Amsterdam een bijeenkomst plaats waar o.a. de eerste SDG Award in Nederland werd uitgereikt. Deze Award werd toegekend aan het Facilitair Bedrijf (FB) van alle gevangenissen en justitielocaties in Nederland. Dit FB is gevestigd in Veenhuizen en heeft samen met ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen een alliantie gesmeed om Veenhuizen het eerste SDG dorp van Nederland te maken: ‘SDG dorp Veenhuizen boeit en bloeit’.

Tevens kreeg Anita van der Noord er de allereerste ‘SDG pluim’, vanwege haar inspanningen hiervoor en het realiseren van SDG Houses in Groningen en Drenthe.

In voorheen ongekende internationale saamhorigheid zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) in 2015 geadopteerd door alle landen van de Verenigde Naties, met inbreng van talloze private en publieke organisaties en burgers wereldwijd. De SDG’s vormen een gezamenlijke agenda voor een weerbare en duurzame wereld in 2030, waar economische, ecologische en sociale waarden in balans zijn met als rode draad: laat niemand achter. Ze vormen een integrale agenda met lokale, nationale en internationale dimensies. Ze bieden een toekomstperspectief dat private en publieke organisaties en burgers verbin