Page 7 of 8

Proef- en Speurneuzen Supermarkt Safari!

Basisscholen in Gemeente Noordenveld gaan op pad als geheime agenten Gezond & Co!

Basisschoolkinderen uit de gemeente Noordenveld zijn eventjes Super Proef Speurneuzen tijdens de Supermarkt Safari bij Albert Heijn te Roden. De kinderen gaan op pad als geheime agenten Gezond en Co.

Met een loep  op zak zoeken zij naar verborgen vetten en suikers.  Tijdens hun missie gaan zij ook proeven, voelen en ruiken aan brood, fruit en groente. Frisdrank, vruchtensap en zuiveldranken worden ook zeker niet overgeslagen en worden op gezondheid getest!

Kinderen uit groep 5 en 6 van OBS de Tandem en kinderen uit groep 3,4,5 en 6 van de SWS De Schans uit Een hebben de Super proef- en speurneuzen Supermarkt Safari al afgelegd . Zij zijn  geslaagd voor deze zware missie en hebben daarvoor een certificaat ontvangen!

Primeur pilotproject penitentiaire inrichting Esserheem Veenhuizen

Een primeur pilotproject voedingslessen voor gedetineerden en kinderen in Veenhuizen!

PI Esserheem is de eerste gevangenis in Nederland met een vadervleugel. Op deze afdeling is plek voor maximaal twaalf gedetineerde vaders.

De ingebruikname van de vadervleugel is onderdeel van de gezinsbenadering, een project dat is opgezet in Esserheem en de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden. Contact tussen vader en kind bevorderen: daar draait het om in het pilotproject, gecoördineerd door Hennievan Amerongen van Exodus

En het mooist is natuurlijk om samen iets te doen. Veenhuizen had daarbij de primeur. Een gezonde lunchbox, wat kan daar allemaal in? Stichting Kind en Voeding, met landelijke voorlichters, werkte hier graag aan mee.

Als eerste stond er voor de vaders een lezing “van Oerdis naar de Schijf van Vijf” op het programma. Een interactieve lezing waar Mizzi van der Zijpp en Anita van der Noord in gesprek gingen met de vaders over gezonde voeding. De dames waren heel verrast dat de vaders al veel hierover wisten. Een middag die door de vaders erg gewaardeerd werd en voor herhaling vatbaar.

De lezing werd enkele dagen later gevolgd door een workshop “gezonde lunchbox” voor vader & kind onder begeleiding van Annemieke Grimbergen en Anita van der Noord in de gevangenis in Veenhuizen.

“Mag ik nog een beetje van dat oranje?”

Een glunderend kind, zeker mag hij nog een stukje! Het “oranje” is een zelfgemaakte wortel-korianderspread, op een stukje brood. Wat ze van de  lunchgerechtjes het liefst mee naar school zouden nemen? In ieder geval de komkommer-kruidenkaaswrap, die wijzen ze allemaal aan. En natuurlijk een eigengemaakte pannenkoek.

Contact tussen vader en kind bevorderen: daar draait het om in deze workshop En het mooist is natuurlijk om samen iets te doen. Een gezonde lunchbox, wat kan daar allemaal in? Een pannenkoekenexperiment, een maaltijdsalade, hummus, en zelfs chocoladehumus: er werd hard gewerkt door de vaders samen met de kinderen.

Pannenkoeken met kerrie? 

Terwijl de kleinste een half banaantje prakt, snijdt een groter kind geconcentreerd een wortel in kleine stukjes. Haar vader blijkt een echte pannenkoekenbakker: gewoon (mmm), met de geprakte banaan door het beslag (mmm! – en geen suiker meer nodig!), en die hartige met banaan, kerrie en de wortel? Enthousiasme bij vaders en de leiding, en sommige kinderen kunnen het ook wel waarderen.  Later wordt de rasp uit de keuken gehaald, zodat de wortels geraspt kunnen worden door het volgende groepje. De vaders en kinderen zijn zo fanatiek dat ze bijna allemaal een eigen salade maken, aan de ‘gewone’ boterhammen gezond komen ze niet meer toe. Een enkeling durft het munt-komkommer-sinaasappelwater te proberen. Deze middag is omgevlogen. De vaders genieten, en zijn zorgzaam.

De penitentiaire inrichting heeft voor dit vader-kind project een speciale lichte ruimte ingericht, met een lekkere bank en houten tafels, zodat de kinderen er zoveel als mogelijk op hun gemak zijn. En deze vaders? Ze nemen de recepten graag mee, en zouden graag meer gezonde keuze hebben, ook met groenten bij de lunch.

In september 2018 gaat St. de Nieuwe Leefstijl dit mooie project een vervolg geven!

 

 

 

 

 

 

 

 

“De Oerdis opnieuw”. Nieuwe kans op 4 juli om 18:00 uur in Groningen

4 juli om 18:00 uur Care for Sustainable Health: “De Oerdis opnieuw”
Salmagundi’s restaurant, Oosterhamrikkade 8, 9714 BB Groningen

Weer nieuwe menu’s? Weer een nieuw kookboek? Neen, onze bijeenkomst rond de Oerdis en Orthomoleculaire Voeding was niet bedoeld als introductie van nieuwe menu’s en ook niet als presentaties van twee inleiders met maar beperkte interactie. Uit diverse reacties bleek die angst. De presentaties waren bedoeld om je te informeren hoe je anders naar voeding en de rol ervan op gezondheid kan kijken. De bijeenkomst zou verder gaan over de rol van de medische wetenschap hierbij en met name om met elkaar na te gaan wat wij als ‘zwerm’ van mensen met passie voor gezondheid hiermee kunnen doen.

Vanwege te weinig aanmeldingen vooraf om de cateraar gerust te stellen, hebben we moeten besluiten om de bijeenkomst uit te stellen naar 4 juli. We hebben ook gezocht naar een locatie waar we minder vast zitten aan een minimum aantal mensen en waar we de nodige invloed hebben op het eten tijdens de bijeenkomst. Dit samen eten vinden we erg belangrijk en bij Salmagundi’s restaurant kan een kok uit Syrië een Arabisch buffet voor ons klaarmaken. Op zich al een aanrader! En daarnaast hebben we de kosten ermee omlaag kunnen brengen. Maak vóór 1 juli €20 over naar NL64 RABO 0315 9566 15 van Stichting de Nieuwe Leefstijl en je bent verzekerd van een plek én maaltijd.

Frits Muskiet zal dit keer de enige inleider zijn en Femme Zijlstra zal de discussie in goede banen leiden.

Frits Muskiet mag zonder overdrijving de grondlegger en aanjager van de evolutionaire geneeskunde in Nederland genoemd worden. Hij vermoedt dat de snelle toename van ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen en sommige soorten kanker voor een groot deel verklaarbaar is uit mismatches tussen moderne omgevingsfactoren en ons oeroude genoom. Muskiet schreef in 2005 het klassiek geworden artikel “Evolutionaire geneeskunde; u bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at”. Hierin pleitte hij als eerste wetenschapper in Nederland voor meer aandacht voor de rol van ‘normale’ omgevingsfactoren in het ontstaan van ziekten. Hij constateerde dat er een disbalans is tussen de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die we vandaag de dag eten en de hoeveelheid die onze genen verwachten. Ook richtte hij als een der eersten kritiek op de enorme nadruk die wordt gelegd op het belang van de moderne genetica in de geneeskunde. Slechts minder dan 5 procent van de ziekten die ons plagen heeft een zuiver genetische basis.

Femme Zijlstra is een van de eerste leden van Care for Sustainable Health. In het dagelijks leven de eerste radioloog van het Alexander Monroe Ziekenhuis in Bilthoven, hét gespecialiseerde ziekenhuis voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, met hoogste patiëntwaardering van Nederland. Het ziekenhuis is georganiseerd rondom de behoefte van de patiënten. Femme kan daarom breder kijken dan in normale consults mogelijk is.

Nieuwe datum, nieuw tijdstip: woensdag 4 juli, inloop: 18 uur (vanaf dat moment vrij parkeren in de straat); start 18:15 uur, einde uiterlijk 21uur

Nieuwe locatie: Salmagundi’s restaurant, Oosterhamrikkade 8, 9714 BB Groningen

Aanmelden door vóór 1 juli € 20.00 over te maken naar NL64 RABO 0315 9566 15 van Stichting de Nieuwe Leefstijl.

Zaterdag 26 mei Sterrebos Dag

 

De buurtvereniging “De Ronde van het Sterrebos” heeft een werkgroep, bestaande uit omwonenden van het Sterrebos, gevraagd om in het kader van het 200 jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid in 2018 een Sterrebos evenement te organiseren.

Het doel van dit evenement is:

  • Het samenbrengen van de omwonenden van Sterrebos om de saamhorigheid van omwonenden te stimuleren en om zo het belang van het Sterrebos voor zowel de omwonenden als de gasten in ons gebied te benadrukken.
  • Aandacht te generen voor de presentatie van het boek over het Sterrebos door de heer en mevrouw van der Marel.
  • Alles zoveel mogelijk in samenwerking met de lokale ondernemers om ook zo de onderlinge band te versterken. Vooralsnog i.s.m.  Logement & Gasterij Frederiksoord, het Huygens Huys, Villa Sterrebos, Culivents en de Nieuwe Leefstijl. Stichting de Nieuwe Leefstijl verbindt voedsel, gezondheid en duurzaamheid door diverse activiteiten te organiseren en tefaciliteren rond de aspecten van voeding en de duurzame voedselketen. Zij gaan de gezamenlijke bosmaaltijd met Culivents organiseren. 

Het Sterrebos is een uniek parkachtig bos in Frederiksoords waarvan de historie teruggaat tot 1766, wanneer het door de toenmalige nieuwe eigenaar van landgoed Westerbeeksloot, Jonkheer Nicolaas van Heloma, wordt aangelegd. Het bos is uniek in zijn soort en wordt door zowel bewoners als gasten zeer gewaardeerd. Door het samenbrengen van de omwonenden in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek, rondom een evenement in het Sterrebos, wil de werkgroep de saamhorigheid van de omwonenden versterken en de waardering voor het Sterrebos van omwonenden en gasten vergroten. Daarnaast wil de werkgroep het Sterrebos graag positief onder de aandacht brengen nadat er de afgelopen periode veel onrust was ontstaan over de exploitatie van het bos.

Lees meer:

https://www.weldadigoord.nl/evenement/sterrebosdag/

Heel Noordenveld Zoemt

Heel Noordenveld gaat Zoemen! 22 april 2018

Eén groot bloemenlint voor bijen en vlinders. Dat is het doel van de Landelijke Zaaidag op 22 april, ook in Noordenveld!

IVN en de Nieuwe Leefstijl hebben aan de inwoners gratis zaad ter beschikking gesteld

Rimke Arends van het IVN en Anita van der Noord van de Nieuwe Leefstijl hebben samen met leerlingen van de Esborg te Roden op een aantal plaatsen speciaal bloemenzaad voor bijen en insecten ingezaaid.

Mensen hebben bijen nodig. Bijen hebben bloemen nodig. Ons voedsel en onze gezondheid hangen ervan af. 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling in een supermarkt is er door bestuiving door bijen. De aantallen bijen en insecten zijn enorm afgenomen, daar maakt de wereld zich zorgen over. Als we om ons heen kijken dan is alles groen. Maar veel groen is gras en er zijn te weinig bloemen. Dit probleem is niet nieuw, veel organisaties en mensen zijn ermee bezig. Maar het gaat niet snel genoeg en daarom deze actie.

 

Lees meer: https://www.sciencealert.com/the-eu-just-made-a-dramatic-move-to-protect-bees

Schenking voor de Nieuwe Leefstijl

St. de Nieuwe Leefstijl heeft een “schenking van Heinz Reitbauer ontvangen
via Nico Dingemans.”

In januari 2017 vond op de Horecava de eerste editie plaats van het “Van Bron tot Bord in Nederland” paviljoen. Meer info hierover zie: www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2016/11/op-horecava-van-bron-tot-bord-in-nederland-101252093. Op deze eerste editie lanceerde Nico Dingemans ook zijn boek From Farm to Fork in the Netherlands waar Imke en Ruben in staan samen met 23 andere topchefs uit heel Nederland. Op het paviljoen kookten toen 8 topchefs met gezonde Nederlandse streekproducten uit alle 12 provincies, waaronder Culivents.

Afgelopen januari vond de tweede editie plaats. Zie www.hospitalityinhealth.com/farm-fork-netherlands/horecava2018/ Ditmaal kookten 12 topchefs met Nederlandse streekproducten, en heeft Nico Dingemans ook een bekende “Farm to Fork” chef uit de Top 10 van The World’s 50 Best Restaurants naar Nederland mogen halen. Dat was twee sterrenchef Chef Heinz Reitbauer. Nico had een gast-chef tarief van EUR 7.000 voor hem bemiddeld. In plaats van het bedrag voor zichzelf te houden, gaf hij aan de helft aan een voedselinitiatief in Oostenrijk te zullen schenken (dat wordt Ark van de Smaak van Slow Food Vienna) en de andere helft wil hij aan een Nederlands goed doel schenken.

Nico  plaatste een bericht op Facebook en Imke van Culivents reageerde hier op en heeft St. de Nieuwe Leefstijl voorgedragen voor deze schenking.

Culivents, die onder andere al een diner voor de gemeenteraadsleden van Westerveld verzorgde in de kas van de Fruit Tuinen. Ook heeft Culivents de Wereldmaaltijd verzorgd tijdens de door ons georganiseerde Wereldvoedseldag in Frederiksoord.

Nico Dingemans zijn  keuze is naar 2 doelen gegaan : EUR 2.000 t.b.v. Leer- en ervaarcentrum voeding en duurzame voedselketen van  de Nieuwe Leefstijl, en EUR 1.500 aan een soortgelijk doel in Twente (zijn bakermat, waar hij ook zijn eerste boek From Farm to Fork in Twente over schreef).

Lees meer:https://www.theworlds50best.com/The-List-2017/1-10/Steirereck.html

SKSG ontvangt OKÉ vignet in het bijzijn van de kinderburgemeester

Filmpje kookworkshop Masterchef  en uitreiking Oké vignetten

Dinsdag 27 februari vond in restaurant ‘Houdt van Eten’ de feestelijke uitreiking plaats van het ‘OKÉ vignet’ aan Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG).  Het ‘OKÉ vignet’ wordt uitgegeven door Stichting Kind en Voeding aan organisaties die bijdragen aan een gezonde leefstijl van kinderen. SKSG is erg blij met deze erkenning!

De voorzitter van Stichting Kind en Voeding, Ko Henneman, reikte het vignet uit in het bijzijn van de kinderburgemeester van Groningen, meerdere kinderen van SKSG en vertegenwoordigers van JOGG en Jong Leren Eten. Atze Hoogma nam het OKÉ vignet namens SKSG in ontvangst. De komende weken zal op alle 67 locaties van SKSG de OKÉ vignetsticker worden opgehangen.

Voorafgaand aan de uitreiking werd een kookworkshop gegeven door dé chef-kok van Houdt van Eten. Hier hebben de kinderen geleerd om gezonde gerechten te maken en serveerden ze een eigen gemaakte soep met zelf gebakken broodjes.

Pledge ‘Alles is Gezondheid…’

De Nieuwe Leefstijl zette donderdag 8 februari een handtekening onder een pledge(belofte) van het programma ‘Alles is Gezondheid…’ tijdens de conferentie Taal & Gezondheid in het provinciehuis te Assen.

De Nieuwe Leefstijl heeft zich zo via het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN) aangesloten bij het netwerk ‘Alles is Gezondheid…’ (AIG). AIG is onderdeel van het Nationale Programma Preventie, dat in 2014 door de overheid is gestart. Het brengt een maatschappelijke beweging op gang die mensen inspireert om aan hun gezondheid te werken. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven, maar leidt tot een gezonder en vitaler Nederland, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen.

Door het tekenen van een zo’n pledge beloven partijen plechtig om zich in te zetten voor een gezonder en vitaler Nederland. De pledge bevat afspraken over acties die hieraan bijdragen.

 

Pledge ondertekening AiG

 

Uitreiking OKÉ vignet aan SKSG

 

     Feestelijke uitreiking OKÉ vignet aan SKSG

Op dinsdag 27 februari vindt in het restaurant Houdt van Eten de feestelijke uitreiking plaats van het OKÉ vignet aan Stichting Kinderopvang Stad Groningen. Het OKÉ vignet wordt uitgegeven door Stichting Kind en Voeding aan organisaties die als doel hebben om bij te dragen aan de gezondheid van kinderen.

Het vignet wordt uitgereikt door Ko Henneman voorzitter van St. Kind en Voeding na een kookworkshop die gegeven wordt door dé chef-kok van Houdt van Eten. 15 kinderen van SKSG leren tijdens de workshop lekkere, en natuurlijk gezonde, gerechten te maken.

Stichting Kind en Voeding en SKSG vinden het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk in aanraking komen met goede, verantwoorde en gezonde voeding en natuurlijke ingrediënten. Dat leren ze door hen kennis te laten maken met nieuwe soorten en smaken. In het voedingsbeleid beschrijft SKSG hoe dit is vormgegeven op de kinderopvang locaties.

 

 

Drentse Voedseltafel gestart

Vrijdag 19 januari schoven ruim 16 partners aan bij de Drentse  Voedseltafel. Dit initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft als doel de Drentse voedselinitiatieven en -activiteiten structureel met elkaar te verbinden.

“Met deze Voedseltafel willen we een platform creëren waarop samengewerkt kan worden, uitwisseling plaatsvindt, men elkaar kan helpen aan ideeën en contacten en een zo compleet mogelijk beeld geschetst wordt van wat er in plaatsvindt binnen de voedselbeweging in Drenthe”, aldus Judith Boekel Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Er zat een zeer gevarieerd gezelschap aan tafel maar allemaal met dezelfde missie: werk maken van onze gezamenlijke Voedselagenda voor Drenthe. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt namelijk kansen voor de milieukwaliteit, onze gezondheid, dierwelzijn en de Drentse economie. De Voedselagenda werd op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan o.a. de gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. Deze werd enthousiast ontvangen en is door de provincie Drenthe ook omarmt. Het is nu zaak deze gezamenlijke agenda handen en voeten te geven en samen te werken aan concrete acties. Het voedselnetwerk is namelijk volop in beweging en op verschillende terreinen en regio’s vinden tal van activiteiten plaats.

Volop in beweging
Zo zijn Interzorg en Distrivers aan het experimenteren met veldbonenmeel als duurzaam en gezond (eiwitrijk) product voor de Drentse zorginstellingen. Ook zoekt Distrivers naar lokale verbindingen met boeren om hun assortiment uit te breiden en zo lokaal en duurzaam mogelijk te maken. Slow Food Noord Nederland is bezig met de promotie van de Drentse Big Vief, om aandacht te krijgen voor de Drentse inheemse rassen. Terra Meppel geeft invulling aan haar nieuwe opleiding Food, Lifestyle & Innovation en zet een innovatiewerkplaats hiervoor op die werkt aan vraagstukken als ‘wat is de marktpotentie van oesterzwammen? In samenwerking met WesterZwam zijn nu ook zwammenkwekerijen opgezet in Giethoorn en bij Terra Meppel. Ook werken ze samen aan een bokjesevent, om verspilling en dierenleed tegen te gaan.

Gezonde snacks
Diverse partners willen samenwerken in productontwikkeling en receptuur: is er een gezonde snack te maken van oesterzwammen? Een veganistische, biologische en dus duurzame snack. Wat maak je allemaal van veldbonen? Ondernemers als WesterZwam, de Dennenhoeve en Countrysmile bieden producten om mee te experimenteren (zwammen en veldbonen). De keukens van het Hunebedcentrum zullen wellicht binnenkort deze gezonde snacks serveren, want ook het Hunebedcentrum wil gezonde duurzame voeding promoten: oervoeding van toen, nu en de toekomst. Hun expositie oervoeding start in april.

Jong geleerd, ..
Binnen de samenwerking is de doelgroep 0-18 jaar een belangrijke. Daarom werken diverse partners samen aan het programma Jong Leren Eten. De Voedselmakelaars van IVN en GGD, maar ook de Nieuwe Leefstijl in Frederiksoord, maken hier werk van. De Nieuwe Leefstijl is bezig met de ontwikkeling van een Leer- en ervaarcentrum voor voeding en duurzame voedselketen.

Toekomstplannen voor 2018..
Samen met de partners van de Voedseltafel gaan we werken aan diverse foodevents en activiteiten om te laten zien dat Drenthe bruist van duurzaam en gezond eten en drinken. Dit willen we doen tijdens de Dutch Agri Food Week, die in oktober plaatsvindt. De Natuur en Milieufederatie Drenthe zal – naast de organisatie van de Drentse Voedseltafel – ook samen met Kats Agrifood Consulting en Diane van StapinActie verder werken aan de planvorming om van de veldboon een Heldboon te maken. Dit doen we samen met de partners van het Consortium Eiwitanders, waar ook Interzorg en Distrivers aan deelnemen. Ook zetten we in 2018 samen met onze Noordelijke collega’s een werkplaats Voedselbossen op om voedselbosinitiatieven zo goed mogelijke ondersteuning te bieden.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over de Drentse Voedseltafel? Neem contact op met Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (0592-311150 of mail naar j.boekel@nmfdrenthe.nl).

Op de hoogte blijven?

Vrijdag 19 januari schoven ruim 16 partners aan bij de Drentse  Voedseltafel. Dit initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft als doel de Drentse voedselinitiatieven en -activiteiten structureel met elkaar te verbinden.

“Met deze Voedseltafel willen we een platform creëren waarop samengewerkt kan worden, uitwisseling plaatsvindt, men elkaar kan helpen aan ideeën en contacten en een zo compleet mogelijk beeld geschetst wordt van wat er in plaatsvindt binnen de voedselbeweging in Drenthe”, aldus Judith Boekel Ontwikkelaar Voedzaam Drenthe van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Er zat een zeer gevarieerd gezelschap aan tafel maar allemaal met dezelfde missie: werk maken van onze gezamenlijke Voedselagenda voor Drenthe. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt namelijk kansen voor de milieukwaliteit, onze gezondheid, dierwelzijn en de Drentse economie. De Voedselagenda werd op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan o.a. de gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. Deze werd enthousiast ontvangen en is door de provincie Drenthe ook omarmt. Het is nu zaak deze gezamenlijke agenda handen en voeten te geven en samen te werken aan concrete acties. Het voedselnetwerk is namelijk volop in beweging en op verschillende terreinen en regio’s vinden tal van activiteiten plaats.

Volop in beweging
Zo zijn Interzorg en Distrivers aan het experimenteren met veldbonenmeel als duurzaam en gezond (eiwitrijk) product voor de Drentse zorginstellingen. Ook zoekt Distrivers naar lokale verbindingen met boeren om hun assortiment uit te breiden en zo lokaal en duurzaam mogelijk te maken. Slow Food Noord Nederland is bezig met de promotie van de Drentse Big Vief, om aandacht te krijgen voor de Drentse inheemse rassen. Terra Meppel geeft invulling aan haar nieuwe opleiding Food, Lifestyle & Innovation en zet een innovatiewerkplaats hiervoor op die werkt aan vraagstukken als ‘wat is de marktpotentie van oesterzwammen? In samenwerking met WesterZwam zijn nu ook zwammenkwekerijen opgezet in Giethoorn en bij Terra Meppel. Ook werken ze samen aan een bokjesevent, om verspilling en dierenleed tegen te gaan.

Gezonde snacks
Diverse partners willen samenwerken in productontwikkeling en receptuur: is er een gezonde snack te maken van oesterzwammen? Een veganistische, biologische en dus duurzame snack. Wat maak je allemaal van veldbonen? Ondernemers als WesterZwam, de Dennenhoeve en Countrysmile bieden producten om mee te experimenteren (zwammen en veldbonen). De keukens van het Hunebedcentrum zullen wellicht binnenkort deze gezonde snacks serveren, want ook het Hunebedcentrum wil gezonde duurzame voeding promoten: oervoeding van toen, nu en de toekomst. Hun expositie oervoeding start in april.

Jong geleerd, ..
Binnen de samenwerking is de doelgroep 0-18 jaar een belangrijke. Daarom werken diverse partners samen aan het programma Jong Leren Eten. De Voedselmakelaars van IVN en GGD, maar ook de Nieuwe Leefstijl in Frederiksoord, maken hier werk van. De Nieuwe Leefstijl is bezig met de ontwikkeling van een Leer- en ervaarcentrum voor voeding en duurzame voedselketen.

Toekomstplannen voor 2018..
Samen met de partners van de Voedseltafel gaan we werken aan diverse foodevents en activiteiten om te laten zien dat Drenthe bruist van duurzaam en gezond eten en drinken. Dit willen we doen tijdens de Dutch Agri Food Week, die in oktober plaatsvindt. De Natuur en Milieufederatie Drenthe zal – naast de organisatie van de Drentse Voedseltafel – ook samen met Kats Agrifood Consulting en Diane van StapinActie verder werken aan de planvorming om van de veldboon een Heldboon te maken. Dit doen we samen met de partners van het Consortium Eiwitanders, waar ook Interzorg en Distrivers aan deelnemen. Ook zetten we in 2018 samen met onze Noordelijke collega’s een werkplaats Voedselbossen op om voedselbosinitiatieven zo goed mogelijke ondersteuning te bieden.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten over de Drentse Voedseltafel? Neem contact op met Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (0592-311150 of mail naar j.boekel@nmfdrenthe.nl).

 

« Older posts Newer posts »