Page 8 of 8

De Regionomie: “samen werken aan een economie van geluk, gezondheid en geld”

In het afgelopen jaar zijn we als de Nieuwe Leefstijl aangeschoven bij de activiteiten van de Regionomie. Het is even zoeken voor een organisatie die zowel met Food & Agri, Zorg, Toerisme en meer te maken heeft. Niet alleen deelden we kennis en ervaring, deden nieuwe inspiratie op, maar maakten kennis met andere bevlogen ondernemers die deels ook een rol kunnen spelen bij het door ons beoogde ‘Leer- en ervaarcentrum voeding en duurzame voedselketen’, of misschien meer aansprekend: ‘Themapark agrifood’. 

Ontdek het verhaal achter ons eten
Dan zijn we direct al bij wat we willen bereiken in het komende jaar: De Nieuwe Leefstijl koppelt voeding aan gezondheid en duurzaamheid en wil via een soort experience center kinderen, ouders, maar ook o.a. beleidsmedewerkers, artsen en producenten (en zelfs koks) smaak en reuk laten ervaren, de oorsprong van onze voeding, de mogelijkheden van seizoensgebonden producten uit eigen omgeving enz. Ons grote voorbeeld FICO Eataly World  is 15 november geopend in Bologna. Te grote voorbeeld! Wij willen eigenlijk zoiets op (Noord-)Nederlandse schaal met regionale producten van regionale producenten, eventueel bereid door regionale koks. De voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord zou hiervoor een passende plek zijn. De tuinbouwschool is 13 jaar geleden verlaten, maar zou als industrieel erfgoed gezien de geschiedenis zeer goed passen bij dit ‘van grond tot de mond’ concept.

Met ons initiatief willen we duidelijk maken dat de impact van voeding groot is op gezondheid, veiligheid, milieu, energie, arbeid. En inzicht creëren in wat er nodig is om het voedsel op onze borden te krijgen (‘van de boer tot je bord’), waarbij we ons niet willen beperken tot het bovengrondse, maar ook wat er onder de grond gebeurt en moet gebeuren. Hoewel we elke dag met voedsel te maken hebben, zijn we ons over het algemeen van deze zorg en impact niet bewust.

Behalve een fysieke plek wil de Nieuwe Leefstijl een netwerk van producenten (boeren, landbouwers, imkers, vissers, etc.) hebben die een rol bij die bewustwording kunnen en willen spelen. In de afgelopen periode hebben we er al een aanzienlijk aantal ontmoet die hierbij passen.

Concrete acties
Ondanks de onzekerheid die er nog is over onze toekomstige plek organiseren we net als afgelopen jaar met het diner in de kas en het evenement in het kader van Wereldvoedseldag ook komend jaar weer diverse evenementen. Bijvoorbeeld Wereldvoedseldag met een lifestreamverbinding met de landelijke viering in Den Bosch, en we laten natuurlijk het twee honderd jaar bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid niet zo maar voorbij gaan. We gaan na wat we kunnen bieden aan de groepen die per ‘hop on hop off bus’ langs kunnen komen. En we starten ook alvast met seminars onder anderen voor artsen, die in hun totale studie van zes jaar slechts vier uur voedingsleer hebben gehad.

Op de vernieuwde website van de #regionomie lees je hoe er dit jaar geïnvesteerd is: https://regionomie.nl

Wereldvoedseldag in De Tuinen van Frederiksoord

 

Filmpje Wereldvoedseldag in De Tuinen van Frederiksoord

Zaterdag 14 oktober werd Wereldvoedseldag uitgebreid gevierd met als thema “Schijnwerpers op dagelijks eten”. Veel organisaties waren bereid met Stichting de Nieuwe Leefstijl samen te werken aan een evenement om meer aandacht aan voeding te besteden. Ondanks het feit dat we drie keer per dag eten en boodschappen doen, weten we nauwelijks iets over de inhoud ervan en waar het vandaan komt. De Nieuwe Leefstijl wil de landelijke viering van Wereldvoedseldag volgend jaar naar Frederiksoord halen bij het 200 jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. Daarnaast zou Frederiksoord mede gezien de geschiedenis ervan een ideale plaats zijn voor een ‘Leer- en ervaarcentrum voor voeding en de duurzame voedselketen’.

Gelukkig staan we steeds meer stil bij de betekenis van voedsel in relatie tot gezondheid en duurzaamheid. Stichting de Nieuwe Leefstijl wil Noord-Nederland op de kaart zetten waar het gaat over ontwikkelingen ‘van de grond tot de mond’ of ‘van de boer tot het bord’. En wat is een betere plek dan Frederiksoord, de eerste vrije kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, die in april 2018 het 200-jarig bestaan viert. Afgelopen zaterdag voerde een lint van kraampjes van regionale ondernemers mensen vanaf de Biologische Boerenmarkt De Tuinen in. In de grote kas was een keur van festiviteiten: van het maken van koeien van hooi, klaverknikkers voor de bijen tot DJ- en Djembé-workshops. En natuurlijk werd in de tuin met meer dan 400 appelsoorten verse appelsap geperst. Het geheel werd afgesloten met een wereldmaaltijd om te laten zien dat je met weinig middelen toch een gezonde maaltijd kan creëren.

Filmpje van RTV Meppel

Stichting de Nieuwe Leefstijl beoogt de relatie tussen voeding, gezondheid en duurzaamheid ‘beleefbaar’ te maken onder meer door het opzetten van een ‘Leer- en ervaarcentrum voeding en duurzame voedselketen’. De Nieuwe Leefstijl is sinds kort gehuisvest in Frederiksoord.

 

 

 

 

 

 

 

Kinderworkshops: ‘Koekje van eigen deeg’

Kinderworkshops: ‘Koekje van eigen deeg’

In de herfstvakantie kunnen kinderen en ouders deelnemen aan de workshop ‘Koekje van eigen deeg’. Tijdens de workshop leer je hoe je lekkere en gezonde koekjes kunt bakken. Je gaat dan eerst het graan malen. Van het meel maak je deeg, om er vervolgens volkorenkoekjes van te bakken. Je maakt dus letterlijk koekjes van eigen deeg.

De koekjes mag je naar eigen inzicht en idee maken. Let op! Paps, mams, opa of oma mogen ook meedoen!

De workshops worden gehouden op: woensdag, donderdag en vrijdag.

18 | 19 | 20  +  25 | 26 | 27 oktober, tussen 13.00 en 16.00 uur.

Locatie: De Koloniehof in Frederiksoord.

Kosten: kinderen 4,50 euro, ouders 6,00 euro ((incl. entree museum en koekjes)

 

Wereldmaaltijd op strobalen in de stal

Dineren  in de stal
Uit eten kan in het centrum van de stad, aan het strand van een ver land, maar ook gewoon in de stal. De stal van De Blakervelderhoeve in Roden was omgetoverd tot restaurant en zat maandagavond 16 oktober bomvol.

Het diner werd georganiseerd in verband met Wereldvoedseldag.
Wereldvoedseldag  is een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. dag stond in het teken van voedsel waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor voedselzekerheid.

Het is nl. niet voor iedereen vanzelfsprekend dat er elke dag een voedzame en gezonde maaltijd op tafel staat. Om hier bij stil organiseerde De Blakervelderhoeve in samenwerking met Stichting De Nieuwe Leefstijl de Wereldmaaltijd. Voor de maaltijd worden biologische producten gebruikt en wordt er gekookt door vluchtelingen van Vluchtelingenwerk Roden.

Strobalen
De eters zaten op strobalen en werden omringd door een Lakenvelder, paarden, geiten en konijnen die ondertussen hun eigen maaltijd aten.

De belangstelling voor het diner is groot. Eigenlijk was er ruimte voor vijftig personen, maar uiteindelijk genieten zestig personen van hun maaltijd. Juist omdat het anders is dan gebruikelijk, verlaten ze hun eigen eettafel.

Enthousiast
En ze zijn allemaal enthousiast over de gerechten. En dat is volgens Tessa Ram precies de bedoeling. ‘Ik denk dat heel veel mensen nog nooit in een stal hebben gezeten, laat staan dat ze daar een etentje hebben.’

Ze noemt het leuk voor de gasten om tussen de dieren tussen de strobalen je eigen maaltijd te nuttigen. ‘En wij vinden het ook leuk om mensen te betrekken bij het boeren bedrijf.’

Voedselagenda voor Drenthe en Groningen

Presentatie van de Voedselagenda voor Drenthe en Groningen

Ingrediënten voor een gezond en duurzaam voedselbeleid

Op Wereldvoedseldag (16 oktober) in de Dutch Agrifood Week presenteerden de Natuur en Milieufederaties van Drenthe en Groningen samen met de voedselmakelaars van Jong Leren Eten en met vele initiatieven en ondernemers uit de regio, de ingrediënten voor een gezond en duurzaam voedselbeleid. Dit gebeurde tijdens de bestuurlijke  kookpot, die plaatsvond in Bitter en Zoet in Veenhuizen.

De Voedselagenda is ontstaan naar aanleiding van de Meet & Eats, die de Natuur en Milieufederaties het afgelopen jaar hebben georganiseerd. De opbrengst van deze bijeenkomsten hebben we op Wereldvoedseldag gepresenteerd aan diverse bestuurders van onze provincies, gemeenten, zorginstellingen, onderwijs, etc. Uit de Meet & Eats bleek hoe rijk Groningen en Drenthe zijn aan initiatieven en ondernemers die zich met duurzaam en gezond eten bezig houden, maar ook hoe versnipperd het geheel is en dat er behoefte is aan ondersteuning en verbinding.

De kansrijke voorbeelden hebben we vertaald naar ingrediënten voor een voedselagenda. Deze ingrediënten werden tijdens de Bestuurlijke Kookpot op ludieke wijze ‘gepitcht’ door de initiatieven zelf: WesterZwam, Interzorg, het voedselbos-initiatief Slochteren, de Tuinen van Weldadigheid, de dochter van de Pukkelpompoenen boer, docenten en leerlingen van het Ubbo Emmius uit Winschoten, de Streekboer, het Ekohuis, de Mikkelhorst, en het Terra Meppel. De ‘pleidooien’ van de diverse initiatieven werden in woord en hapje gepresenteerd aan de gedeputeerden H. Staghouwer en H. Jumelet.

Met de ingrediënten uit onze voedselagenda kunnen bestuurders van provincies, gemeenten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties bijdragen aan een gezond en duurzaam voedselbeleid. De voedselagenda gaat uit van deze Schijf van Vijf; Duurzaam, Lokaal, Gezond, Circulair en Sociaal. Deze onderdelen kennen ieder hun eigen netwerken, invalshoeken en programma’s. Binnen de voedselagenda werken we aan kruisbestuiving, nieuwe allianties en creatieve samenwerkingsverbanden met aansprekende en verbindende thema’s.

Bekijk hier het pamflet met de Voedselagenda voor Groningen en Drenthe (pdf).

14-10 Wereldvoedseldag “Schijnwerpers op ons dagelijks eten”

Ieder jaar staan we op Wereldvoedseldag stil bij de vraag hoe we ons voedsel op een eerlijke en duurzame manier kunnen verdelen. Een vraagstuk dat een belangrijk element is in het voedselonderwijs. Kennis staat immers ten grondslag aan een duurzamer voedselsysteem en de oplossing van het voedselvraagstuk.

Focus Noord-Nederland

Op zaterdag 14 oktober organiseren het Ministerie van Economische Zaken, de gemeente Ede, de Provincie Gelderland, Rabobank Vallei & Rijn en Wageningen Universiteit & Research ‘World Food Day’ het grootste Wereldvoedseldag-evenement van Europa. Dit evenement zal dit jaar plaatsvinden in Ede, gelegen midden in de Food Valley regio en bovendien de eerste gemeente van Nederland met een wethouder voedsel.
Ede is die dag het ‘epicentrum’ van Wereldvoedseldag. Maar de ambitie van St. de Nieuwe Leefstijl strekt verder. Het doel is om van Wereldvoedseldag het moment te maken waarop de Tuinen van Fredriksoord dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam voedsel en alle ontwikkelingen op dit gebied! Een interactieve middag voor de hele familie.

lees meer over de activiteiten
  • Kinderen maken gezamenlijk een DiscoSoep o.l.v. een kok. Streekboeren en supermarkten leveren de ingrediënten hiervoor;
  • Rondleiding Van Swietentuin, Tuin zonder drempels;
  • Appels persen bij de Fruithof;
  • Foodzoekers (Smaak –en zintuigenparcours);
  • IVN met klaverknikkers maken voor de bijen;
  • Melkveebedrijf Koonstra, ‘Koeien maken van hooi;
  • Film het regent gehaktballen;
  • ‘Streekmarkt’ met bedrijven die over hun producten vertellen, laten proeven en verkopen;
  • Workshops en inspirerende presentaties;Entertainment en DJ Workshop door PI Soundservice.

Foodzoekers een “Smaak- en Zintuigenparcours”,door de voorlichters van St. Kind en Voeding.De kinderen doorlopen een route waarbij alle zintuigen aan bod komen, “proeven, zien, horen en voelen”. Hierdoor krijgen ze inzicht in wat zintuigen doen en welke smaken er zijn.

Discosoep
Het doel van de discosoep is om kinderen op een positieve wijze bewust te maken van de mogelijkheden groentes.De groenten komen bij boeren en supermarkten vandaan. Het concept van DiscoSoep komt uit het jongerennetwerk van Slow Food, het Slow Food Youth Network.

Film het regent gehaktballen
Vertoning van de geestige animatiefilm Het regent gehaktballen, vol cheeseburgerbuien, spaghetti-tornado’s en gehaktbalstormen. Alle leeftijden en een bijzondere ‘gehaktbal’.

Workshops

  • Bouwe Ruiter (Landbouwe) doorlopend:
neemt je mee ‘Terug naar de korrel’ en laat je zien en proeven wat je allemaal van unieke oude graansoorten kunt maken, zoals een ‘granotto’, een risotto van graan.
  • Anneke Dijkstra (diëtistinperspectief):
14:45 – 15:35 uur en 16:00 -16:50 uur (r)evolutionaire voeding Leer de heerlijkste hapjes te bereiden uit het moderne paleodieet (wilde vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben én bewogen hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.
  • Imke Gerritsen (Culivents):
13:30 – 14:20 uur twee workshops:
Maak zelf zuurkool met appeltjes uit de boomgaard van Frederiksoord
Óf maak cider ervan.
  • Marijke Hartlief (Cranberryfarm de Hoeve):
13:30 – 14:20 uur
Marijke zal tijdens de workshop koken en ‘Toveren met cranberry’. Zo krijgt u inspiratie voor creatieve cranberry-recepten.

Presentaties

  • Gezond oud worden, Truus Konijn legt uit waarop we moeten letten als we dat willen … 13:30-14:20 uur En ook van 16:00 – 16:50 uur.
  • Hoe zorg je ervoor dat je kind zelf gaat kiezen voor een gezonde voeding, Barbara Pruim, 14:45 – 15:35 uur.

Voor de presentaties en workshops vragen we u om in te schrijven, de rest is vrij toegankelijk. Prijs voor presentaties en workshops: € 5,00 Prijs voor Wereldmenu: € 7,50 Aanmelden via info@denieuweleefstijl.nl of meld je hier aan

Kraampjes

  • Noorderland melk, Weide Weelde Distrivers
  • Hans Kollen, Zalmroken
  • Nurcan Aksel, Turkse lekkernijen
  • Marijke Hartlief, Cranberry Farm de Hoeve
  • Melkveebedrijf Koonstra, Weldaad kaas
  • Bijen & Zzooo, “More than honey”
  • Groene varkens/grasvarkens
  • Veldleeuwerik, Duurzame Akkerbouw
  • Weldaad bessen
  • IVN
  • De biologische boerenmarkt
  • En meer….

Programma:

  • 13:00 uur Voorgerecht
    Ontvangst met koffie en thee, theater act en maak je eigen voedselafdruk
  • 13:00 – 15:00 uur Tussengerecht
    Biologische markt op het voorplein
  • 13:15 – 16:50 uur Hoofdgerecht
    Kinderen met (groot)ouders maken Discosoep, ‘Foodzoekers’, film, koe van hooi, klaverknikkers
    Intussen voor bezoekers en ouders workshops, presentaties en rondleiding door de tuinen
  • 16:50 – 17:00 uur Nagerecht
    Kinderen delen de Discosoep uit
  • 17:00 -17:15 uur Naborrelen
    Feestelijke afsluiting
  • EXTRA 
18:00 – 19:30 uur
    Wereldmaaltijd door Culivents en studenten in de kas van de Fruittuin. (Inschrijven: € 7,50 per persoon)

De Tuinen van Frederiksoord vindt u achter het parkeerterrein bij de rotonde van Frederiksoord, Majoor van Swietenlaan 1A, waar ook de Biologische Boerenmarkt van Frederiksoord is.

16-10 Wereldvoedseldag te Roden

WERELDVOEDSELMAALTIJD IN DE STAL

Iedereen wil graag gezond ouder worden. Gezonde voeding speelt daarin een belangrijke rol. Steeds meer mensen verdiepen zich in gezonde voeding en stappen over op biologische producten of doen hun boodschappen rechtstreeks bij de boer.

Maandag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Deze dag staat in het teken van voedsel waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor voedselzekerheid. Ook binnen de gemeente Noordenveld wordt er die dag aandacht besteed aan voedsel.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat er elke dag een voedzame en gezonde maaltijd op tafel staat. Om hier bij stil te staan organiseert De Blakervelderhoeve in samenwerking met Stichting De Nieuwe Leefstijl een Wereldmaaltijd. De maaltijd wordt genuttigd op de boerderij. Voor de maaltijd worden zoveel mogelijk biologische producten gebruikt en wordt er gekookt door vluchtelingen van Vluchtelingenwerk Roden.

Schuif je aan in de stal van de Blakervelderhoeve, Norgerweg 17 te Roden?

Aanmelden kan per mail naar info@blakervelderhoeve.nl o.v.v. Wereldvoedseldag. Voor de maaltijd wordt een kleine bijdrage van € 7,50 gevraagd.

Basiskamp #EntreNous

Basiskamp #EntreNous, een humanitaire missie in eigen land, werd bedacht door kunstenaar Edwin Stolk in samenwerking met Stichting KiK en gerealiseerd door het leger. Het is een kopie van een militaire basis die Defensie bouwde in Irak in 2003. Gedurende de maand september zal het een proefkolonie zijn waarbinnen hedendaagse thema’s aan de orde zullen komen in lezingen, workshops, optredens en demonstraties. Er komt specifieke aandacht voor democratie, 100 jaar vrouwenkiesrecht, arbeid, zorg (gezondheid), natuur/landschap/milieu/leefbaarheid, onderwijs en solidariteit, verdeeld over de diverse weken. (Zie ook basiskamp-entrenous.tumblr.com)

 

Entre Nous

Er wordt met deze activiteit verwezen naar de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid door generaal Johannes van den Bosch 200 jaar geleden. Begaan met het lot van de steeds talrijker paupers in de groeiende steden van zijn tijd richtte hij bij Frederiksoord in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op, wat wel gezien kan worden als het eerste begin van onze verzorgingsstaat: voor de bewoners die er een huisje en stukje land kregen was verplicht lager onderwijs en landbouwonderwijs geregeld, ouderenzorg en medische zorg. Er was al een ziekenfonds, terwijl dat in de rest van Nederland pas 100 jaar later werd ingevoerd. In feite kon hier al geëxperimenteerd worden met een nieuwe aanpak van/voor de maatschappij. Een echte innovatieve omgeving dus.

Een filmpje over dit onderwerp is te zien op rtvdrenthe.nl

Newer posts »